Avantgárd

Megjelent a Korunk 2020. februári száma

„A művészet az avantgárdok jelentkezésével monarchikusból köztársaságivá mutált. Spontán és anarchikus – azaz önvezérlő csoportok és irányzataik többese és többfélesége révén is alakult és alakul” – írja András Sándor a Korunk februári lapszámának bevezető írásában. Hogyan ragadható meg ez a sokféleség? Körülírható-e azoknak a hálózatoknak a működése, amelyeken keresztül az avantgárd gyakorlatai terjedtek és terjednek a kultúrában? A tematikus összeállítás szerzői főként közép-európai fejleményekre – irodalmi, képzőművészeti és zenei alkotásokra – összpontosítva járják körül a kérdést, de az írásokból egyenként is kiderül, mennyire bonyolult mintákat rajzolnak ki kép és szöveg, helyi és transznacionális, populáris és avantgárd egymásba épülései. A lapszám szerzői: András Sándor, Balázs Imre József, Bokor Botond, Both Noémi Zsuzsanna, Cziple Hanna Gerda, Csapody Miklós, Csehy Zoltán, Cseke Péter, Fülöp Dorottya, Kész Orsolya, Emanuel Modoc, Mohácsi Balázs, Gellu Naum, Sánta Miriám, Szűts Zoltán, Törteli Telek Márta, Delia Ungureanu, Vallasek Júlia, Weiner Sennyey Tibor.

TARTALOM

András Sándor: Az avantgárdról II

Emanuel Modoc: Lokális találmányok, transznacionális alkotások: képköltemény, képvers, piktopoézis, fotómontázs (Kovács Péter Zoltán fordítása)

Mohácsi Balázs: „hát igen hm igen / nyilván nyilván”. Jegyzetek A ló meghal a madarak kirepülnek világirodalmi kontextusához

Gellu Naum: Ezüst Kornéliusz (Balázs Imre József fordítása)

Delia Ungureanu: „Az archívumok igazi aranybányák”. A szürrealizmus titkos története (Kovács Péter Zoltán fordítása)

Balázs Imre József: Avantgárd séták látványban és láthatatlanban (Korniss Dezső, Victor Brauner és a Magyar szürrealizmus kiállításairól)

Csehy Zoltán: Hasadozzon, hasadozzon a boldog kárpit! EGO-avantgárd naplójegyzetek, firkák 2018-ból és 2019-ből

Sánta Miriám: Avantgárd, underground: kortárs metálzenei színterek

Fülöp Dorottya: Az ekphraszisz változatai N. Horváth Péter költészetében

 

História

Csapody Miklós: A rebellis kálvinista. Méliusz József az Erdélyi Fiatalok között (1930–33)

 

Műhely

Cseke Péter: Az időtolmács. Szász István Tas Hitel-ébresztése

Szűts Zoltán – Törteli Telek Márta: Mémek és hungaromémek

 

Mű és világa

Weiner Sennyey Tibor: Az aranymadár, avagy Kemény Zsigmond elveszett szerelme, regénye és kastélya

 

Közelkép

Vallasek Júlia: Verbéna, bordásfal és szónoklatok. A kolozsvári Református Leánygimnázium felépítésének és felavatásának története fikcióban és a kortárs sajtóban

 

Téka

Kész Orsolya: Ugyanolyan bársonykanapé (Mucha Dorka: Puncs)

Cziple Hanna Gerda (Sánta Miriám: Hétfőn meghalsz)

Both Noémi Zsuzsanna (Rendi társadalom – polgári társadalom 31.)